Atrakcje

Jarmark Norbertañski

Jarmark Norbertañski

Jarmark norbertański – producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, pokazy produkcji olejów, serów i wypieków.

Aleja Mickiewicza
Wystawcy Jarmarku Norbertańskiego 4-5.09.2021r.- Polskie Kulinaria Busko-Zdrój
Lp.
Nazwa wystawcy
Asortyment
1.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL
ul. Kolejowa 33, 64-300 Nowy Tomyśl
e-mail: top.tomysl@post.pl
www.toptomysl.pl
Producent: serów smażonych, maskremów, masła, twarogów, maślanek kefirów, gzików
2.
P.P.H.U. VITACORN Sp. z o.o.
ul. Kołłątaja 24, 61-413 Poznań
e- mail: handlowy@vitacorn.com.pl
www.vitacorn.com.pl
Producent tradycyjnych olejów. Produkuje także otręby pszenne, owsiane, otręby żytnie z dodatkiem naturalnych, suszonych owoców, kaszki kukurydziane, jaglane, mąka kukurydziana i owsiana.
3.
Produkcja serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic”
27-532 Wojciechowice, Drygulec 3,
Tel. 781-555-536
e-mail: serydziedzic@o2.pl
www.sery-sandomierskie.pl
Producent: Sery Sandomierskie Podpuszczkowe Długodojrzewające
4.
Gospodarstwo Mleczne „Buncok Strzałkowski” Teresa Łukasik
Strzałków 17, 28-100 Stopnica
e-mail:mlekostrzalkow@wp.pl
tel. 692- 954-301 Teresa Łukasik
facebook.com/buncokstrzalkowski
Sery z mleka krowiego; Buncok Strzałkowski
5.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
w Bidzinach,
27-532 Wojciechowice, Bidziny 29
Tel. 534-301-477
e-mail:bidzinyhandel@op.pl
e-mail:osmsekretariat@op.pl
Sery z mleka krowiego; Buncok Strzałkowski
6.
Purple Valley Sp. z.o.o.
28-225 Szydłów, ul. Rynek 21,
Tel. 797-355-094
e-mail:info@purplevalley.pl
www.stolicasliwki.pl
Śliwka szydłowska suszona
Szydłowianka śliwka w czekoladzie
Powidła i konfitury
Keczup szydłowski
Czekolady ręcznie robione
Ocet śliwkowy
Przetwory ze śliwek
Zestawy prezentowe
7.
Agro-Danmis Gramowscy sp.j.
Bukowiec 34,
64-834 Wyszyny
e-mail: danmis@danmis.com.pl
www.danmis.com.pl
Sery kozie twarde, kozie twarogi, jogurty z mleka koziego
8.
Przetwórnia owocowo-warzywna Gryszczeniówka
Wargowo II nr 87
64-605 Wargowo
e-mail: przetwornia@gryszczeniowka.pl
www.gryszczeniowka.pl
Przetwory owocowo-warzywne- powidła, dżemy, kompoty, zupy itp.
9.
Sok-pol Małgorzata Prządak
Ul. Dębowa 5 Trzek,
62-025 Kostrzyn Wlkp.
e-mail: przadakmalgorzata@wp.pl
www.zdrowesoki.com.pl
Jabłka wielkopolskie, soki jabłkowe, chipsy jabłkowe
10.
Sok-pol Małgorzata Prządak
Ul. Dębowa 5 Trzek,
62-025 Kostrzyn Wlkp.
e-mail: przadakmalgorzata@wp.pl
www.zdrowesoki.com.pl
Produkty mleczarskie- sery, masła, twarogi, jogurty itp.
11.
Wędliniarstwo Stefan Słociński
Ul. Kościelna 37
64-300 Bukowiec
e-mail: slocinski_wedliniarstwo@wp.pl
www.slocinski.pl
Wędliny i mięsa, produkty ze świni złotnickiej, kiełbasa nowotomyska
12.
Semco Sp. z o.o. Sp.k.
64-500 Szamotuły k. Poznania
ul. Spacerowa 75, Śmiłowo
e-mail: info@semco.pl
www.semco.pl
Producent tradycyjnych, nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów
13.
Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna Tomasz Rembowscy
Żukowo 12, 64-606 Popówko
e-mail: soki@rembowscy.pl
www.rembowscy.pl
Producent soków naturalnych, tłoczonych, napojów i smoothie
14.
Piskorek Dystrybucja Sp. z.o.o. sp. k.
32-650 Kęty
ul. Tadeusza Kościuszki 15
e-mail: zur@piskorek.com
Żur na zakwasie od Piskorka BIO
Barszcz biały na zakwasie od Piskorka
Sok z kiszonej kapusty BIO
Chrzan naturalny
Barszcz czerwony kiszony
Beglutenowe bułki wieloziarniste
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty
Bezglutenowy czleb pestki dyni
Zupa na ciepło żur lub barszcz biały
15.
Cukiernia Słodkie Klimaty
ul. Uchnasta 5,
28-100 Busko-Zdrój
Tel.577-808-368
e-mail: slodkieklimaty.busko@gmail.com
Wypieki cukiernicze
16.
Spółdzielnia Pszczelarska Apis
w Lublinie,
Ul. Diamentowa 23,
20-471 Lublin
e-mail: sklep@apis.pl
Miody pitne
17.
Winnica Złota Wieś Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak,
ul. Łąkowa 21,
28-425 Złota
e-mail: ewelina.ptak1985@gmail.com
e-mail: kontakt@winnicazlotawies.pl
http://www.winnicazlotawies.pl/
tel. 502 225 392, tel. 504-086-713
Wina gronowe

-białe wino gronowe wytrawne
-czerwone wino gronowe wytrawne
18.
Zakład Gastronomiczny CAFETIN
Cezary Grenda
UL. Harcerska 2,
26-130 Suchedniów
e-mail: biuro@cafetin.pl
www.cytrynowkaswietokrzyska.pl
Tel.695-590-090
Cytrynówka Świętokrzyska
Naturalne lemoniady z cytryn i arbuza
Specjalne pierogi
Zestawy prezentowe
19.
„Miody Napękowskie” Pasieka Rodzinna Gospodarstwo Rolne Marta Bęben
e-mail:miodynapekowskie@gmail.com
tel. 663-186-373 Irek Bęben
tel. 607- 586- 804 Marta Bęben
www.sklep.miodynapekowskie.pl
Miody Napękowskie
20.
Olejarnia Zagłoby
Mikułowice 336
28-100 Busko Zdrój
Mariusz Roszkowski
Tel.791-632-390
e-mail:olejarniazagloby@gmail.com
Oleje Naturalne tłoczone na zimno
21.
Piekarnia Wiejska w Zębowie Damian Nowak
Wielkopolska
e-mail: piekarniawiejska@onet.pl
www.piekarniawiejskawzebowie.pl
Pieczywo wypiekane w tradycyjnym piecu chlebowym- chleb żytni, orkiszowy itp
22.
BDG Izba Sp. z.o.o.
sklep „Silni z natury”
tel.601-348-734
e-mail: biuro@bdgizba.pl
Różne produkty: piwa, nalewki, wina, napoje, sery, słodycze, sosy wytrawne, konfitury, dżemy, makarony
23.
Firma Smak Tradycji
Irena Olejniczak
Wielkopolska
e-mail: smaktradycji-biuro@wp.pl
www.smak-tradycji.pl
Wieprzowina- konserwa w słoiku
24.
Tradycyjne Jadło
Masarnia Pomarzanowice 1
62-010 Pobiedziska
e-mail: sklep@tradycyjnejadlo.pl
www.tradycyjnejadlo.pl
Wieprzowina- konserwa w słoiku
25.
Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK”
Marek Nyćkowiak Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
61-160 Poznań - Wiórek, ul. Szkolna 10
e-mail: wiorek@wiorek.com.pl
www.wiorek.com.pl
Producent tradycyjnych przysmaków: sałatki warzywne (bałkańska, trzy saki, szwedzka, wiosenna, obiadowa), papryki, pieczarki, buraki, pomidory, ogórki (kwaszone, konserwowe, pikle), kapusty, powidła, dżemy, szarlotki, konfitury, soki, syropy oraz kompoty (malinowy, truskawkowy, czereśniowy, wiśniowy, z czarnej porzeczki, śliwkowy, jeżynowy, jagodowy)
26.
Stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy”
Obrazów 121, 27-641 Obrazów
Tel. 606-464-932
e-mail:ssj@op.pl
www.szlakjablkowy.pl
Jabłka sandomierskie, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne
27.
Megawita
Maciej Małkiewicz
Drygulec 3, 27-532 Wojciechowice
www.megawita.pl
www.sandomierskiesmaki.pl
e-mail: megawita@wp.pl
tel. 15/831-11-37
tel. 797-727 744
Kiszonki, kwaszonki
28.
Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak
28-350 Słupia Jędrzejowska, Nowa Wieś 28
e-mail: staropolskagarmazeria@op.pl
Wyroby wędliniarskie, garmażerka
29.
Winnica Szczaworyż
Mariusz Fodymski
mariuszf76@o2.pl
Tel. 604-465-022
Wina białe, różowe, czerwone
30.
Piekarnia Ratuszowa Siedlce
e-mail: piekarnia@ratuszowasiedlce.pl
tel. 501-244-868 Wojciech Radzikowski
Pieczywo tradycyjne na zakwasie żytnie, razowe, żytnio-pszenne, bułka pszenna i mieszana, drożdżówki, kwas chlebowy butelkowany i kwas chlebowy z nalewaka na chlebie żytnim.
31.
Bacówka Czorsztyn-Hala Majerz Wojtek Komperda
Ratułów 210c, 34-407 Ciche
Tel.735-241-36-09
wojciechkomperda@op.pl
Oscypki, gołki, redykołki, bunc, bryndza, korbacze
32.
Gospodarstwo sadownicze
A&K Grochowscy
Wola Żyzna 78,28-225 Szydłów
Tel. 723-615-727\601-146-193
kontakt@manufaktura.pl
Przetwory owocowe
33.
Magdalena i Dawid Smak
„Kozi Smak” ze Złotej
Ul. Wiśniowa 11A, 28-425 Złota
Tel. 600-642-348
dawidsmak@gmail.com
Sery miękkie i twarde z koziego mleka, jogurty, twarogi i sery sałatkowe
34.
Ewelina, Marek Pielaszkiewicz
Baćkowice
jagodowepolegs@wp.pl
602-709-745
Dżemy, soki, musy, liofizaty z jagody kamczackiej
35.
Pasieka Rodzinna Stępień
Piotr Stępień
Bidziny
Tel.691-278-536
pasiekarodzinnastepien@gmail.com
Miody tradycyjne, miody kremowane z naturalnymi dodatkami, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis
36.
Gospodarstwo ekologiczne u Machockich
Cisów 80, 26-021 Daleszyce
e-mail: agatamachocka@o2.pl
tel.666-118-777
Owoce i warzywa ekologiczne,
Przetwory ekologiczne
37.
KGW Drożejowice
Kazimierza Wielka
Kazimiera Chlon
e-mail: kazimierachlon@gmail.com
tel. 536-369-863
Kiszone przetwory z warzyw i owoców
38.
MARIX Suchoń Piotr
30-305 Kraków, ul. Pułaskiego 3/3
e-mail: stawy2a@gmail.com
tel. 600-425-106
Ryby, przetwory rybne
39.
Agro-Apis Baćkowice
Baćkowice 78A, 27-552 Baćkowice
Ola, Wojtek Lipka
tel. 697-406-930
e-mail: wojciech.lipka@poczta.fm
Mąki: orkiszowa, konopna, lniana, pszenna, żytnia; gotowe mąki do wypieku chleba ciemnego; kasza orkiszowa, jaglana; oleje tłoczone na zimno: z czarnuszki, z konopi, lnu, rzepakowy; zioła
40.
STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI WSI "RAZEM DLA WIDEŁEK"
Snack przysmak świętokrzyski
41.
Hotel Gromada Medical SPA
ul. Ludwika Waryńskiego 10,
28-100 Busko-Zdrój
e-mail: buskohotel@gromada.pl
www.gromada.pl/hotel-busko-zdroj
Tel: 41 378 30 01
Zupy krem z czosnku wełeckiego
Zupy krem ze szpinakiem
Pokazy kulinarne

Pokazy kulinarne

Pokazy kulinarne, konkursy i degustacje

Hala namiotowa przy Domu Kultury BSCK
oraz pomieszczenia Dom Kultury BSCK
Pokazy produkcji

Warsztaty

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza 4 września 2021 roku do Buska Zdroju na warsztaty pn. „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko Zdrój 4-5.09.2021r.
Zapraszamy także 4-5.09.2021r. do uczestniczenia w pokazach kulinarnych autorskiej kuchni polskiej, łączącej tradycje z nutą nowoczesności, z wykorzystaniem lokalnych i tradycyjnych produktów sezonowych w tym serów i kiszonek. Na koniec pokazów odbędzie się degustacja przygotowanych w trakcie ich trwania potraw.

Warsztaty serowarskie – 04.08.2021 r. godz. 10.00-13.00

Wykład i prezentację poprowadzi Sylwester Wańczyk przedstawiciel Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego „Na serio”, jednocześnie właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego „Wańczykówka”, praktyk w produkcji serów, laureat wielu nagród w dziedzinie serowarstwa, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych

Program:
  • Omówienie: surowca, bezpieczeństwa i higieny pracy, zagrożeń mikrobiologicznych, dodatków i procesów technologicznych,
  • Produkcja sera Gouda i Feta w jednym czasie by pokazać i przybliżyć różnice w procesach technologicznych (działanie kultur bakteryjnych, koagulanty, krojenie i obróbka skrzepu, dosuszanie ziarna, wyjmowanie skrzepu i formowanie sera)
  • Na koniec omówimy inne produkty jakie możemy wykonać w gospodarstwie: napoje fermentowane, jogurty, twarogi i sery kwasowo podpuszczkowe.
  • Prezentacja i degustacja serów powstałych na warsztatach jak i od różnych producentów degustacyjne deski serów.
Warsztaty przetwórcze z kiszenia warzyw - 04.08.2021 r. godz. 15.00-18.00
Wykład i prezentację poprowadzi Jarosław Uściński Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,  właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie, oraz laureat Hermesa kulinarnego Poradnika Restauratora 2010 w kategorii restauracja ogólnopolska.

Program:
  • Omówienie procesu technologicznego kiszenia warzyw, jedną z najstarszych metod konserwacji i utrwalania żywności
  • Kiszonki nazywane jako superfood-walory smakowe, zdrowotne, energetyczne
  • Co można kisić, jakie używać dodatki-przyprawy
  • Przepisy, receptury, moda na kiszenie
  • Proces kiszenia na przykładzie wybranych tradycyjnych warzyw: kapusty, ogórków, buraków
  • Degustacja różnych produktów kiszonych
Szkolenia w ramach warsztatów:

„Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne” przygotowane przez partnera – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach/wykład: Jolanta Krupa –kierownik Działu Rozwój Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice

Szkolenie nt. „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów” przygotowane przez partnera - „PNG” Sp. z.o.o. Cisów/wykład: Karol Kurzępa- kierownik Działu Specyfikacji Wyrobów
Szkolenie „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?” - wykład Mariusz Porębski –broker Innowacji ŚODR Modliszewice

Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
ŚODR
PNG
PNG
Warsztaty, szkolenia i pokazy wraz z poczęstunkiem dofinansowane są z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”
Image
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów.
Produkcja serów bądź kiszonek może takie potencjalne źródło stworzyć.
Prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres biuro@polskiekulinaria.org.pl. Potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie prześlemy na adres, z którego wysłano zgłoszenie.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Jedynym dodatkowym kosztem może być jeśli Państwo tak zdecydujecie zestaw startowy pozwalający na samodzielne interaktywne uczestnictwo. W jego skład wchodzi: podpuszczka 100ml, pipeta, kultury bakterii do goudy i fety, 1xforma prostokątna, 2xforma wańczykówka 12, Mieszanka przypraw do serów 200g. Koszt tego zestawu to 135zł brutto.

Zgłoszenie powinno zawierać takie informacje jak:

Zgłaszam uczestnictwo w warsztacie produkcji serów lub kiszonek

1. Imię
2. Nazwisko
3. Adres
4. Numer telefonu.
Opcjonalnie
5. Zgłaszam zakup zestawu startowego - koszt 135 zł brutto.
Kącik dziecięcy

Kącik dziecięcy

Kącik dziecięcy - gry, zabawy, konkursy i pokazy kulinarne dla dzieci.

Tężnia
Koncerty

Koncerty

Koncerty muszla – prezentacja regionalnych artystów

Park Zdrojowy
POLSKIE KULINARIA MUSZLA KONCERTOWA w PARKU ZDROJOWYM

4.09.2021r. sobota

  • 11:00 – 11:30 – Duo INSTRUMENTALNE SKRZYPCE I FORTEPIAN JULIA I PAWEŁ KOREPTA
  • 11:30 – 12:20 – TRIO GITAROWE DGT
  • 13:00 – 13:45 – KAPELA SPOD RUBANI
  • 14;30-- 15:15 – KAPELA SPOD RUBANI
  • 15:30 –16:15 – OLDTIMERS
  • 16:30 –17:00 – POKAZ MODY
  • 17:15 –18:00 – OLDTIMERS


5.09.2021 r. niedziela
  • 11:30 – 12:30 – KWINTET JERZEGO CYGANA
  • 13:30 – 14:30 – KWINTET JERZEGO CYGANA / LEK.ART.PL
  • 15:00 – 16.30 – ZESPÓŁ KONSTELACJE
  • 16.15 – 16.30 – MUZYKA MECHANICZNA,WYMIANA TECHNIKI
  • 16.30 – 18.00 – ZESPÓŁ PAKT
Gala i bankiet

Gala i bankiet

Dom Kultury BSCK
Image

NASZA REPREZENTACJA

MIEJSCA

PARTNERZY

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
Ogólnopolskie stowarzyszenie szefów kuchni i cukierni
Dom kultury Buskie Samorządowe Centrum Kultury
Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju
Warsztaty, szkolenia i pokazy wraz z poczęstunkiem dofinansowane są z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”
Image
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Polskie kulinaria