Program

Program – Polskie kulinaria Busko-Zdrój 2021

4 września - sobota

  • 10.00 - 18.00 Jarmark Norbertański – Aleja Mickiewicza
  • 11.00 - 18.00 Występy artystyczne w „Parku Zdrojowym”
  • 10.00 - 13.00 Warsztaty serowarskie/Sylwester Wańczyk/WAŃCZYKÓWKA – Hala Namiotowa
  • 10.30 - 11.00 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Muszla Koncertowa
  • 11.00 - 11.30 Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez Sandomierski Szlak Jabłkowy, degustacja, edukacja prozdrowotna - Aleja Mickiewicza
  • 11.00 - 11.30 Duo instrumentalne skrzypce i fortepian Julia i Paweł Korepta – Muszla Koncertowa
  • 11.40 - 12.30 Trio gitarowe DGT – Muszla Koncertowa
  • 11.30 - 12.00 Pokaz dla dzieci i dorosłych – Pszczelarstwo na poważnie i wesoło – Pasieka Miody Napękowskie - Aleja Mickiewicza
  • 12.30 - 13.00 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Muszla Koncertowa
  • 13.00 - 13.45 Kapela Spod Rubani - Muszla Koncertowa
  • 13.00 - 13.30 Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn - Aleja Mickiewicza
  • 13.30 - 14.00 Warsztaty wyrobu tradycyjnych makaronów z mąk pradawnych odmian zbóż - Agro-Apis Baćkowice - Aleja Mickiewicza
  • 13.00 - 15.00 Panel szkoleniowy: „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?”; „Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne”; „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów”;
    Seminaria branżowe: "Lokalne produkty wysokiej jakości w ofercie turystycznej i gastronomicznej" – Hala Namiotowa
  • 14.00 - 14.30 Pokaz dla dzieci i dorosłych – „Pszczelarstwo na poważnie i wesoło” – Pasieka Miody Napękowskie - Aleja Mickiewicza
  • 14.00 - 14.30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Muszla Koncertowa
  • 14.30 - 15.15 Kapela Spod Rubani – Muszla Koncertowa
  • 15.00 - 18.00 Warsztaty przetwórcze z kiszenia warzyw/ Jarosław Uściński/Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni – Hala Namiotowa
  • 15.00 - 15.30 Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn - Aleja Mickiewicza
  • 15.30 - 16.15 Oldtimers – Muszla Koncertowa
  • 15.45 - 16.15 – Warsztaty wyrobu tradycyjnych makaronów z mąk pradawnych odmian zbóż - Agro-Apis Baćkowice - Aleja Mickiewicza
  • 16.30 - 17.00 Pokaz dla dzieci i dorosłych – Pszczelarstwo na poważnie i wesoło – Pasieka Rodzinna Miody Napękowskie - Aleja Mickiewicza
  • 16.30 - 17.00 Pokaz mody Agnieszki Wysockiej
  • 17.00 - 17.30 Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez Sandomierski Szlak Jabłkowy, degustacja, edukacja prozdrowotna- Aleja Mickiewicza
  • 17.30 - 18.30 Zabawy kulinarne dla najmłodszych - warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu” CARVING ART Jolanta Grabiec - Hala Namiotowa
  • 16.00 - 17.00 Konferencja prasowa – Dom Zdrojowy w kompleksie #Tężnia Busko
  • 17.15 - 18.00 Oldtimers – Muszla Koncertowa
  • 18.00 - 18.30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Muszla Koncertowa
  • 19.00 - 21.30 Gala i bankiet (impreza branżowa zamknięta)
  • 21.30 - 22.30 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany” w Parku Zdrojowym

5 września – niedziela

  • 9.00 - 17.00 Jarmark Norbertański – Aleja Mickiewicza
  • 11.00 - 18.00 Występy artystyczne w „Parku Zdrojowym”
  • 10.00 - 10.30 Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez Sandomierski Szlak Jabłkowy wraz z degustacją – edukacja prozdrowotna - Aleja Mickiewicza
  • 10.30 - 11.00 Pokaz tłoczenia olejów – Olejarnia Zagłoby- Aleja Mickiewicza
  • 11.00 - 11.30 Warsztaty wyrobu tradycyjnych makaronów z mąk pradawnych odmian zbóż - Agro-Apis Baćkowice - Aleja Mickiewicza
  • 11.30 - 12.30 Kwintet Jerzego Cygana – Muszla Koncertowa
  • 11.00 - 13.00 Pokazy kulinarne z poczęstunkiem - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni – Hala Namiotowa
  • 12.30 - 13.00 Pokaz dla dzieci i dorosłych – Pszczelarstwo na poważnie i wesoło – Pasieka Miody Napękowskie - Aleja Mickiewicza
  • 12.30 –13.30 Zabawy kulinarne dla najmłodszych - warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu” CARVING ART Jolanta Grabiec - Hala Namiotowa
  • 12.00 - 12.45 Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn - Aleja Mickiewicza
  • 13.00 - 13.30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Muszla Koncertowa
  • 13.00 - 13.30 Pokaz tłoczenia olejów dla dzieci – Olejarnia Zagłoby - Aleja Mickiewicza
  • 13.30 - 14.30 Zespół LEK.ART.PL – Muszla Koncertowa
  • 13.30 - 14.00 Warsztaty wyrobu tradycyjnych makaronów z mąk pradawnych odmian zbóż - Agro-Apis Baćkowice - Aleja Mickiewicza
  • 14.00 - 16.00 Pokazy kulinarne z poczęstunkiem – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Hala Namiotowa
  • 14.00 - 14.30 Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez Sandomierski Szlak Jabłkowy wraz z degustacją – edukacja prozdrowotna- Aleja Mickiewicza
  • 14.30 - 15.00 Pokaz tłoczenia olejów – Olejarnia Zagłoby - Aleja Mickiewicza
  • 15.00 - 16.30 Zespół Konstelacje – Muszla Koncertowa
  • 15.00 - 15.30 Pokaz dla dzieci i dorosłych – Pszczelarstwo na poważnie i wesoło – Pasieka Miody Napękowskie - Aleja Mickiewicza
  • 15.00 - 15.30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni - Muszla Koncertowa
  • 15.30 - 16.00 Pokaz carvingu - CARVING ART Jolanta Grabiec - Hala Namiotowa
  • 16.00 - 16.30 Pokaz tłoczenia olejów – Olejarnia Zagłoby - Aleja Mickiewicza
  • 16.45 - 18.00 Zespół PAKT – Muszla Koncertowa
Image

NASZA REPREZENTACJA

MIEJSCA

PARTNERZY

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
Ogólnopolskie stowarzyszenie szefów kuchni i cukierni
Dom kultury Buskie Samorządowe Centrum Kultury
Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju
Warsztaty, szkolenia i pokazy wraz z poczęstunkiem dofinansowane są z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”
Image
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Polskie kulinaria