Atrakcje
Jarmark Norbertañski
Jarmark norbertański – producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, pokazy produkcji olejów, serów i wypieków.
ul. 1 Maja
ul. 1 Maja
Wystawcy Jarmarku Norbertańskiego 4-5.09.2021r.- Polskie Kulinaria Busko-Zdrój
Lp. | Nazwa wystawcy | Asortyment |
---|---|---|
1. | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL ul. Kolejowa 33, 64-300 Nowy Tomyśl e-mail: top.tomysl@post.pl www.toptomysl.pl | Producent: serów smażonych, maskremów, masła, twarogów, maślanek kefirów, gzików |
2. | P.P.H.U. VITACORN Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 24, 61-413 Poznań e- mail: handlowy@vitacorn.com.pl www.vitacorn.com.pl | Producent tradycyjnych olejów. Produkuje także otręby pszenne, owsiane, otręby żytnie z dodatkiem naturalnych, suszonych owoców, kaszki kukurydziane, jaglane, mąka kukurydziana i owsiana. |
3. | Produkcja serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic” 27-532 Wojciechowice, Drygulec 3, Tel. 781-555-536 e-mail: serydziedzic@o2.pl www.sery-sandomierskie.pl | Producent: Sery Sandomierskie Podpuszczkowe Długodojrzewające |
4. | Gospodarstwo Mleczne „Buncok Strzałkowski” Teresa Łukasik Strzałków 17, 28-100 Stopnica e-mail:mlekostrzalkow@wp.pl tel. 692- 954-301 Teresa Łukasik facebook.com/buncokstrzalkowski | Sery z mleka krowiego; Buncok Strzałkowski |
5. | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bidzinach, 27-532 Wojciechowice, Bidziny 29 Tel. 534-301-477 e-mail:bidzinyhandel@op.pl e-mail:osmsekretariat@op.pl | Sery z mleka krowiego; Buncok Strzałkowski |
6. | Purple Valley Sp. z.o.o. 28-225 Szydłów, ul. Rynek 21, Tel. 797-355-094 e-mail:info@purplevalley.pl www.stolicasliwki.pl | Śliwka szydłowska suszona Szydłowianka śliwka w czekoladzie Powidła i konfitury Keczup szydłowski Czekolady ręcznie robione Ocet śliwkowy Przetwory ze śliwek Zestawy prezentowe |
7. | Sery kozie twarde, kozie twarogi, jogurty z mleka koziego | |
8. | Przetwórnia owocowo-warzywna Gryszczeniówka Wargowo II nr 87 64-605 Wargowo e-mail: przetwornia@gryszczeniowka.pl www.gryszczeniowka.pl | Przetwory owocowo-warzywne- powidła, dżemy, kompoty, zupy itp. |
9. | Sok-pol Małgorzata Prządak Ul. Dębowa 5 Trzek, 62-025 Kostrzyn Wlkp. e-mail: przadakmalgorzata@wp.pl www.zdrowesoki.com.pl | Jabłka wielkopolskie, soki jabłkowe, chipsy jabłkowe |
10. | Sok-pol Małgorzata Prządak Ul. Dębowa 5 Trzek, 62-025 Kostrzyn Wlkp. e-mail: przadakmalgorzata@wp.pl www.zdrowesoki.com.pl | Produkty mleczarskie- sery, masła, twarogi, jogurty itp. |
11. | Wędliniarstwo Stefan Słociński Ul. Kościelna 37 64-300 Bukowiec e-mail: slocinski_wedliniarstwo@wp.pl www.slocinski.pl | Wędliny i mięsa, produkty ze świni złotnickiej, kiełbasa nowotomyska |
12. | Semco Sp. z o.o. Sp.k. 64-500 Szamotuły k. Poznania ul. Spacerowa 75, Śmiłowo e-mail: info@semco.pl www.semco.pl | Producent tradycyjnych, nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów |
13. | Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna Tomasz Rembowscy Żukowo 12, 64-606 Popówko e-mail: soki@rembowscy.pl www.rembowscy.pl | Producent soków naturalnych, tłoczonych, napojów i smoothie |
14. | Żur na zakwasie od Piskorka BIO Barszcz biały na zakwasie od Piskorka Sok z kiszonej kapusty BIO Chrzan naturalny Barszcz czerwony kiszony Beglutenowe bułki wieloziarniste Bezglutenowy chleb wieloziarnisty Bezglutenowy czleb pestki dyni Zupa na ciepło żur lub barszcz biały | |
15. | Cukiernia Słodkie Klimaty ul. Uchnasta 5, 28-100 Busko-Zdrój Tel.577-808-368 e-mail: slodkieklimaty.busko@gmail.com | Wypieki cukiernicze |
16. | Miody pitne | |
17. | Winnica Złota Wieś Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak, ul. Łąkowa 21, 28-425 Złota e-mail: ewelina.ptak1985@gmail.com e-mail: kontakt@winnicazlotawies.pl http://www.winnicazlotawies.pl/ tel. 502 225 392, tel. 504-086-713 | Wina gronowe -białe wino gronowe wytrawne -czerwone wino gronowe wytrawne |
18. | Zakład Gastronomiczny CAFETIN Cezary Grenda UL. Harcerska 2, 26-130 Suchedniów e-mail: biuro@cafetin.pl www.cytrynowkaswietokrzyska.pl Tel.695-590-090 | Cytrynówka Świętokrzyska Naturalne lemoniady z cytryn i arbuza Specjalne pierogi Zestawy prezentowe |
19. | „Miody Napękowskie” Pasieka Rodzinna Gospodarstwo Rolne Marta Bęben e-mail:miodynapekowskie@gmail.com tel. 663-186-373 Irek Bęben tel. 607- 586- 804 Marta Bęben www.sklep.miodynapekowskie.pl | Miody Napękowskie |
20. | Olejarnia Zagłoby Mikułowice 336 28-100 Busko Zdrój Mariusz Roszkowski Tel.791-632-390 e-mail:olejarniazagloby@gmail.com | Oleje Naturalne tłoczone na zimno |
21. | Piekarnia Wiejska w Zębowie Damian Nowak Wielkopolska e-mail: piekarniawiejska@onet.pl www.piekarniawiejskawzebowie.pl | Pieczywo wypiekane w tradycyjnym piecu chlebowym- chleb żytni, orkiszowy itp |
22. | Różne produkty: piwa, nalewki, wina, napoje, sery, słodycze, sosy wytrawne, konfitury, dżemy, makarony | |
23. | Wieprzowina- konserwa w słoiku | |
24. | Tradycyjne Jadło Masarnia Pomarzanowice 1 62-010 Pobiedziska e-mail: sklep@tradycyjnejadlo.pl www.tradycyjnejadlo.pl | Wieprzowina- konserwa w słoiku |
25. | Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK” Marek Nyćkowiak Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, 61-160 Poznań - Wiórek, ul. Szkolna 10 e-mail: wiorek@wiorek.com.pl www.wiorek.com.pl | Producent tradycyjnych przysmaków: sałatki warzywne (bałkańska, trzy saki, szwedzka, wiosenna, obiadowa), papryki, pieczarki, buraki, pomidory, ogórki (kwaszone, konserwowe, pikle), kapusty, powidła, dżemy, szarlotki, konfitury, soki, syropy oraz kompoty (malinowy, truskawkowy, czereśniowy, wiśniowy, z czarnej porzeczki, śliwkowy, jeżynowy, jagodowy) |
26. | Stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy” Obrazów 121, 27-641 Obrazów Tel. 606-464-932 e-mail:ssj@op.pl www.szlakjablkowy.pl | Jabłka sandomierskie, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne |
27. | Megawita Maciej Małkiewicz Drygulec 3, 27-532 Wojciechowice www.megawita.pl www.sandomierskiesmaki.pl e-mail: megawita@wp.pl tel. 15/831-11-37 tel. 797-727 744 | Kiszonki, kwaszonki |
28. | Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak 28-350 Słupia Jędrzejowska, Nowa Wieś 28 e-mail: staropolskagarmazeria@op.pl | Wyroby wędliniarskie, garmażerka |
29. | Wina białe, różowe, czerwone | |
30. | Piekarnia Ratuszowa Siedlce e-mail: piekarnia@ratuszowasiedlce.pl tel. 501-244-868 Wojciech Radzikowski | Pieczywo tradycyjne na zakwasie żytnie, razowe, żytnio-pszenne, bułka pszenna i mieszana, drożdżówki, kwas chlebowy butelkowany i kwas chlebowy z nalewaka na chlebie żytnim. |
31. | Bacówka Czorsztyn-Hala Majerz Wojtek Komperda Ratułów 210c, 34-407 Ciche Tel.735-241-36-09 wojciechkomperda@op.pl | Oscypki, gołki, redykołki, bunc, bryndza, korbacze |
32. | Gospodarstwo sadownicze A&K Grochowscy Wola Żyzna 78,28-225 Szydłów Tel. 723-615-727\601-146-193 kontakt@manufaktura.pl | Przetwory owocowe |
33. | Magdalena i Dawid Smak „Kozi Smak” ze Złotej Ul. Wiśniowa 11A, 28-425 Złota Tel. 600-642-348 dawidsmak@gmail.com | Sery miękkie i twarde z koziego mleka, jogurty, twarogi i sery sałatkowe |
34. | Dżemy, soki, musy, liofizaty z jagody kamczackiej | |
35. | Miody tradycyjne, miody kremowane z naturalnymi dodatkami, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis | |
36. | Gospodarstwo ekologiczne u Machockich Cisów 80, 26-021 Daleszyce e-mail: agatamachocka@o2.pl tel.666-118-777 | Owoce i warzywa ekologiczne, Przetwory ekologiczne |
37. | Kiszone przetwory z warzyw i owoców | |
38. | Ryby, przetwory rybne | |
39. | Agro-Apis Baćkowice Baćkowice 78A, 27-552 Baćkowice Ola, Wojtek Lipka tel. 697-406-930 e-mail: wojciech.lipka@poczta.fm | Mąki: orkiszowa, konopna, lniana, pszenna, żytnia; gotowe mąki do wypieku chleba ciemnego; kasza orkiszowa, jaglana; oleje tłoczone na zimno: z czarnuszki, z konopi, lnu, rzepakowy; zioła |
40. | STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI WSI "RAZEM DLA WIDEŁEK" | Snack przysmak świętokrzyski |
41. | Hotel Gromada Medical SPA ul. Ludwika Waryńskiego 10, 28-100 Busko-Zdrój e-mail: buskohotel@gromada.pl www.gromada.pl/hotel-busko-zdroj Tel: 41 378 30 01 | Zupy krem z czosnku wełeckiego Zupy krem ze szpinakiem |
Pokazy kulinarne
Pokazy kulinarne, konkursy i degustacje
Hala namiotowa przy Domu Kultury BSCK
oraz pomieszczenia Dom Kultury BSCK
Hala namiotowa przy Domu Kultury BSCK
oraz pomieszczenia Dom Kultury BSCK
Warsztaty
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza 4 września 2021 roku do Buska Zdroju na warsztaty pn. „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko Zdrój 4-5.09.2021r.
Zapraszamy także 4-5.09.2021r. do uczestniczenia w pokazach kulinarnych autorskiej kuchni polskiej, łączącej tradycje z nutą nowoczesności, z wykorzystaniem lokalnych i tradycyjnych produktów sezonowych w tym serów i kiszonek. Na koniec pokazów odbędzie się degustacja przygotowanych w trakcie ich trwania potraw.
Warsztaty serowarskie – 04.08.2021 r. godz. 10.00-13.00
Wykład i prezentację poprowadzi Sylwester Wańczyk przedstawiciel Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego „Na serio”, jednocześnie właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego „Wańczykówka”, praktyk w produkcji serów, laureat wielu nagród w dziedzinie serowarstwa, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych
Program:
Wykład i prezentację poprowadzi Jarosław Uściński Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie, oraz laureat Hermesa kulinarnego Poradnika Restauratora 2010 w kategorii restauracja ogólnopolska.
Program:
„Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne” przygotowane przez partnera – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach/wykład: Jolanta Krupa –kierownik Działu Rozwój Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice
Szkolenie nt. „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów” przygotowane przez partnera - „PNG” Sp. z.o.o. Cisów/wykład: Karol Kurzępa- kierownik Działu Specyfikacji Wyrobów
Szkolenie „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?” - wykład Mariusz Porębski –broker Innowacji ŚODR Modliszewice
Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Zapraszamy także 4-5.09.2021r. do uczestniczenia w pokazach kulinarnych autorskiej kuchni polskiej, łączącej tradycje z nutą nowoczesności, z wykorzystaniem lokalnych i tradycyjnych produktów sezonowych w tym serów i kiszonek. Na koniec pokazów odbędzie się degustacja przygotowanych w trakcie ich trwania potraw.
Warsztaty serowarskie – 04.08.2021 r. godz. 10.00-13.00
Wykład i prezentację poprowadzi Sylwester Wańczyk przedstawiciel Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego „Na serio”, jednocześnie właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego „Wańczykówka”, praktyk w produkcji serów, laureat wielu nagród w dziedzinie serowarstwa, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych
Program:
- Omówienie: surowca, bezpieczeństwa i higieny pracy, zagrożeń mikrobiologicznych, dodatków i procesów technologicznych,
- Produkcja sera Gouda i Feta w jednym czasie by pokazać i przybliżyć różnice w procesach technologicznych (działanie kultur bakteryjnych, koagulanty, krojenie i obróbka skrzepu, dosuszanie ziarna, wyjmowanie skrzepu i formowanie sera)
- Na koniec omówimy inne produkty jakie możemy wykonać w gospodarstwie: napoje fermentowane, jogurty, twarogi i sery kwasowo podpuszczkowe.
- Prezentacja i degustacja serów powstałych na warsztatach jak i od różnych producentów degustacyjne deski serów.
Wykład i prezentację poprowadzi Jarosław Uściński Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie, oraz laureat Hermesa kulinarnego Poradnika Restauratora 2010 w kategorii restauracja ogólnopolska.
Program:
- Omówienie procesu technologicznego kiszenia warzyw, jedną z najstarszych metod konserwacji i utrwalania żywności
- Kiszonki nazywane jako superfood-walory smakowe, zdrowotne, energetyczne
- Co można kisić, jakie używać dodatki-przyprawy
- Przepisy, receptury, moda na kiszenie
- Proces kiszenia na przykładzie wybranych tradycyjnych warzyw: kapusty, ogórków, buraków
- Degustacja różnych produktów kiszonych
„Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne” przygotowane przez partnera – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach/wykład: Jolanta Krupa –kierownik Działu Rozwój Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice
Szkolenie nt. „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów” przygotowane przez partnera - „PNG” Sp. z.o.o. Cisów/wykład: Karol Kurzępa- kierownik Działu Specyfikacji Wyrobów
Szkolenie „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?” - wykład Mariusz Porębski –broker Innowacji ŚODR Modliszewice
Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów. Udział w warsztatach jest bezpłatny.



Warsztaty, szkolenia i pokazy wraz z poczęstunkiem dofinansowane są z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”
Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów.
Produkcja serów bądź kiszonek może takie potencjalne źródło stworzyć.
Prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres biuro@polskiekulinaria.org.pl. Potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie prześlemy na adres, z którego wysłano zgłoszenie.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Jedynym dodatkowym kosztem może być jeśli Państwo tak zdecydujecie zestaw startowy pozwalający na samodzielne interaktywne uczestnictwo. W jego skład wchodzi: podpuszczka 100ml, pipeta, kultury bakterii do goudy i fety, 1xforma prostokątna, 2xforma wańczykówka 12, Mieszanka przypraw do serów 200g. Koszt tego zestawu to 135zł brutto.
Zgłoszenie powinno zawierać takie informacje jak:
Zgłaszam uczestnictwo w warsztacie produkcji serów lub kiszonek
1. Imię
2. Nazwisko
3. Adres
4. Numer telefonu.
Opcjonalnie
5. Zgłaszam zakup zestawu startowego - koszt 135 zł brutto.
Produkcja serów bądź kiszonek może takie potencjalne źródło stworzyć.
Prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres biuro@polskiekulinaria.org.pl. Potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie prześlemy na adres, z którego wysłano zgłoszenie.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Jedynym dodatkowym kosztem może być jeśli Państwo tak zdecydujecie zestaw startowy pozwalający na samodzielne interaktywne uczestnictwo. W jego skład wchodzi: podpuszczka 100ml, pipeta, kultury bakterii do goudy i fety, 1xforma prostokątna, 2xforma wańczykówka 12, Mieszanka przypraw do serów 200g. Koszt tego zestawu to 135zł brutto.
Zgłoszenie powinno zawierać takie informacje jak:
Zgłaszam uczestnictwo w warsztacie produkcji serów lub kiszonek
1. Imię
2. Nazwisko
3. Adres
4. Numer telefonu.
Opcjonalnie
5. Zgłaszam zakup zestawu startowego - koszt 135 zł brutto.
Kącik dziecięcy
Kącik dziecięcy - gry, zabawy, konkursy i pokazy kulinarne dla dzieci.
Tężnia
Tężnia
Koncerty
Koncerty muszla – prezentacja regionalnych artystów
Park Zdrojowy
Park Zdrojowy
POLSKIE KULINARIA MUSZLA KONCERTOWA w PARKU ZDROJOWYM
4.09.2021r. sobota
5.09.2021 r. niedziela
4.09.2021r. sobota
- 11:00 – 11:30 – Duo INSTRUMENTALNE SKRZYPCE I FORTEPIAN JULIA I PAWEŁ KOREPTA
- 11:30 – 12:20 – TRIO GITAROWE DGT
- 13:00 – 13:45 – KAPELA SPOD RUBANI
- 14;30-- 15:15 – KAPELA SPOD RUBANI
- 15:30 –16:15 – OLDTIMERS
- 16:30 –17:00 – POKAZ MODY
- 17:15 –18:00 – OLDTIMERS
5.09.2021 r. niedziela
- 11:30 – 12:30 – KWINTET JERZEGO CYGANA
- 13:30 – 14:30 – KWINTET JERZEGO CYGANA / LEK.ART.PL
- 15:00 – 16.30 – ZESPÓŁ KONSTELACJE
- 16.15 – 16.30 – MUZYKA MECHANICZNA,WYMIANA TECHNIKI
- 16.30 – 18.00 – ZESPÓŁ PAKT
Gala i bankiet
Dom Kultury BSCK