Program  2024

Image

Program – Polskie kulinaria Busko-Zdrój 2024

Image

Program – Polskie kulinaria Busko-Zdrój 2024

  • Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa(Aleja Adama Mickiewicza 22) zaprasza na sernik na zimno z sera koziego (Gospodarstwo „Kozi Smak”) i Cytrynówkę Świętokrzyską (50 ml).
    https://www.facebook.com/CynamonowaRestauracja
  • Pensjonat Zamek Dersława (Aleja Adama Mickiewicza 18) poleca rycerski tatar wołowy na bazie polędwicy z Masarni pod Lasem (Kapałów) z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby (Mikułowice). Do tego piwo regionalne z Browaru Popiel (Kurozwęki).
    http://www.derslaw.busko.com.pl/, https://www.facebook.com/PensjonatZamekDerslawa/ 
  • Restauracja Gromada(ul. Ludwika Waryńskiego 10) przygotowała pełne menu obiadowe. Na początek zupa – kwaśnica z sandomierskiej kapusty kiszonej od „Megawita”. Drugie danie to żeberko w sosie musztardowo-miodowym (miód z Gospodarstwa Pasiecznego „Miód Sandomierski”) z ziemniakami puree i kapustą czerwoną. Na deser – placuszki sernikowe z sera twarogowego z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.
    https://www.facebook.com/RestauracjaGromadaBusko 
  • Lawendowy Zdrój(ul. Korczyńska 25, Busko-Zdrój – Zbludowice) zaprezentuje aż piętnaście różnych potraw z wykorzystaniem szydłowskich śliwek. Na przystawkę pasta z fasoli (Korczyn) z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami, kiszone ogórki (Koszyce), chleb bezglutenowy gryczany i na zakwasie oraz chleby pieczone w Lawendowym Zdroju z mąk ekologicznych. Jako danie główne pierś kurczaka (Limeko, woj. podkarpackie) duszona z suszonymi śliwkami, migdałami, cynamonem, goździkami i marchewka z tymiankiem, miodem (Miód Napękowski) i nutką cytryny. Na deser sernik czekoladowo-śliwkowy z polewą czekoladową (twaróg z Pierzchnicy, kakao Alce Nero) i płatkami bławatków (Dary Natury z woj. podlaskiego). Oprócz tego regionalne piwa: „Ponidzie” i „Szydło”.
    https://www.lawendowyzdroj.pl/zdrowa-kuchnia-dietoterapia , https://www.facebook.com/lawendowyzdroj 
  • Pierogarnia Monilla(ul. Stefana Batorego 26) poleca lepione na miejscu pierogi wytrawne (m.in.: z mięsem, z mięsem i kapustą, z pieczarkami i serem żółtym, z kaszanką i cebulą, z białą kiełbasą i chrzanem, ukraińskie, ze szpinakiem i serem żółtym, okraszone lub z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby) lub na słodko (ze śmietaną i sosem owocowym, np. z malinami, truskawkami, serem lub śliwką).
    https://www.facebook.com/profile.php?id=61550013247944 
  • Restauracja Hotelu Polonia ( Słoneczna 3) przygotowała dwie propozycje obiadowe. Pierwsza to krem z ziemniaka z ogniska, panierowany kartacz z wędzoną słoniną i oliwą truflową oraz mus z palonego ziemniaka. Druga propozycja zawiera udko z kaczki confit, kopytka alla aglio e olio, smażone brzoskwinie z majerankiem i demi glace brzoskwiniowy.
    https://www.hotelpoloniapark.pl/restauracja-polonia-kuchnia-regionalna-restauracja-busko-zdroj/restauracja-polonia-busko-zdroj-imprezy-okolicznosciowe-przyjecia
Image

NASZA REPREZENTACJA

MIEJSCA

Organizatorzy

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
Ogólnopolskie stowarzyszenie szefów kuchni i cukierni
Dom kultury Buskie Samorządowe Centrum Kultury
Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju

Partnerzy

Image

Patronat Medialny

Image
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku w Busku – Zdroju.
Polskie kulinaria