Atrakcje
Jarmark Norbertañski 2022
Jarmark norbertański – producenci produktów regionalnych i tradycyjnych.
ul. 1 Maja
Jarmark Norbertański zgromadził 42 producentów żywności z różnych regionów Polski (woj. Wielkopolskie, Zachodniopomorskie, Lubelskie, Łódzkie, Małopolskie, Świętokrzyskie), którzy swoją ofertę kierują do osób poszukujących swojskich, lokalnych i tradycyjnych oraz często unikatowych produktów spożywczych. Sprzedawane na jarmarku wyśmienite wyroby to w większości nagradzane przez organizacje wspierające producentów tradycyjnej polskiej żywności.
Wśród obserwatorów tegorocznego Jarmarku byli m.in. goście
przyjazdowej misji gospodarczej (przedsiębiorcy / touroperatorzy
/ dziennikarze / eksperci z branży turystyki zdrowotnej,
prozdrowotnej, uzdrowiskowej, medycznej, spa i wellness, potencjalni inwestorzy, 12 osób, z krajów: Zjednoczone Królestwo
Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, USA, Szwecja, Izrael, Niemcy,
Słowacja)
realizowanej ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020 Działanie 2.4. Promocja gospodarcza kluczowych branż gospodarki regionu w ramach projektu promocji gospodarczej pn. „Świętokrzyskie – hard to pronounce, easy to do business in”.
PS Składamy serdeczne podziękowanie wystawcom i zwiedzającym uczestniczącym w Jarmarku Norbertańskim oraz wszystkim, którzy przyczynili się do jego przygotowania i realizacji.
- Pszczelarstwo na poważnie i wesoło, Pasieka Miody Napękowskie;
- Pokaz wyciskania świeżych soków owocowo-warzywnych, stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy”;
- Pokaz wyrobów serów-oscypka, Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn.
Ciepłe słowa podziękowania za zaangażowanie i otwartość na współpracę kierujemy dla uczestniczących w przygotowaniach w/w pokazów podczas tegorocznej edycji "Polskie Kulinaria" Busko-Zdrój 2022:
- Ireneusza Bębna „Miody Napękowskie” Pasieka Rodzinna Gospodarstwo Rolne Marta Bęben;
- Aktywnej grupy ze stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”( Alicja Krawczyk, Barbara Lisowska-Paterek, Beata Panasiuk, Jolanta Gach, Halina Wojtas, Adam Bodura, Wiesław Stępień, Jerzy Wieczorek);
PS Słowa podziękowania kierujemy dla pana Wojciecha Kiercza z firmy Restaurator Serwis S.C. z siedzibą w Warszawie, który udostępnił prototyp maszyny do wyciskania świeżych soków owocowo-warzywnych dla Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego.
- Wojciecha Komperdy, Bacówka Czorsztyn – Hala Majerz.
PS Słowa podziękowania kierujemy dla pani Teresy Łukasik – Farma Łukasików ze Strzałkowa za przekazanie mleka na pokaz wyrobów serów.
Lp. |
Nazwa wystawcy |
Asortyment |
Województwo Wielkopolskie
|
||
1
|
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL e-mail: top.tomysl@post.pl tel. 61 44 22 631
|
Producent: serów smażonych, maskremów, masła, twarogów, maślanek kefirów, gzików
|
2 |
P.P.H.U. VITACORN Sp. z o.o. e- mail: handlowy@vitacorn.com.pl tel. 61 893 24 32 |
Producent tradycyjnych olejów. Produkuje także otręby pszenne, owsiane, otręby żytnie z dodatkiem naturalnych, suszonych owoców, kaszki kukurydziane, jaglane, mąka kukurydziana i owsiana.
|
3 |
Sok-Pol Małgorzata Prządak Ul. Dębowa 5 Trzek, 62-025 Kostrzyn Wlkp. e-mail: przadakmalgorzata@wp.pl Tel. 698 099 887
|
Jabłka wielkopolskie, soki jabłkowe, chipsy jabłkowe |
4 |
Semco Sp. z o.o. Sp.k. ul. Spacerowa 75, Śmiłowo e-mail: info@semco.pl tel. 61 29 20 402
|
Producent tradycyjnych, nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów
|
5 |
Firma Smak Tradycji Irena Olejniczak Ujazdowo 19, 64-140 Włoszakowice e-mail: smaktradycji-biuro@wp.pl tel. 697 605 111
|
Wieprzowina- konserwa w słoiku
|
6 |
Spółdzielnia Mleczarska Września ul. Czerniejewska 1, 62-300 Września e-mail: sekretariat@smw.com.pl tel.: 61 4360 578 www. smw.com.pl
|
Nabiał |
7 |
Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK” Marek Nyćkowiak Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, 61-160 Poznań - Wiórek, ul. Szkolna 10 e-mail: wiorek@wiorek.com.pl tel. 61 893 94 76 |
Producent tradycyjnych przysmaków: sałatki warzywne (bałkańska, trzy saki, szwedzka, wiosenna, obiadowa), papryki, pieczarki, buraki, pomidory, ogórki (kwaszone, konserwowe, pikle), kapusty, powidła, dżemy, szarlotki, konfitury, soki, syropy oraz kompoty (malinowy, truskawkowy, czereśniowy, wiśniowy, z czarnej porzeczki, śliwkowy, jeżynowy, jagodowy)
|
8 |
Levant Foods Sp z o.o. Zakład Mleczarski w Buku ul. Smoluchowskiego 11a, e-mail: krystian.kusnierek@levant.pl tel.: 607 250 233
|
Nabiał |
9 |
Agro-Danmis Gramowscy sp.j. Bukowiec 34 64-834 Wyszyny e-mail: danmis@danmis.com.pl tel.: 67 284 46 52
|
Produkty z mleka koziego
|
Województwo Świętokrzyskie
|
||
10 |
Produkcja serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic” 27-532 Wojciechowice, Drygulec 3, Tel. 781-555-536 e-mail: serydziedzic@o2.pl |
Producent: Sery Sandomierskie Podpuszczkowe Długodojrzewające
|
11 |
Gospodarstwo Mleczne „Buncok Strzałkowski” Teresa Łukasik Strzałków 17, 28-100 Stopnica e-mail:mlekostrzalkow@wp.pl tel. 692- 954-301 Teresa Łukasik facebook.com/buncokstrzalkowski
|
Sery z mleka krowiego; Buncok Strzałkowski |
12 |
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bidzinach, 27-532 Wojciechowice, Bidziny 29 Tel. 534-301-477 e-mail:bidzinyhandel@op.pl e-mail:osmsekretariat@op.pl
|
Krówka mleczna/produkty, potrawy z kaszy jaglanej |
13 |
Purple Valley Sp. z.o.o. 28-225 Szydłów, ul. Rynek 21, Tel. 797-355-094 baxter.a@op.pl
|
Śliwka szydłowska suszona Szydłowianka śliwka w czekoladzie Krówki Powidła i konfitury Keczup szydłowski Ocet śliwkowy Przetwory ze śliwek Nalewki Śliwka w kawie, herbaty Chutneye Zestawy prezentowe |
14 |
BUSINESS REPUBLIC Ul. Kielecka 78, 28-225 Szydłów Tel. 797-355-094
|
Czekolady artystyczne ręcznie robione, powidła
|
15 |
Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A. 28-100 Busko-Zdrój, ul. Gen. F. Rzewuskiego 1 e-mail;buskowianka@ubz.pl tel. 41/370 38 15
|
Naturalna Woda Mineralna Buskowianka Zdrój, „Słoneczne Kosmetyki” Ceramika „Uzdrowiskowa” |
16 |
Masarnia pod lasem- Anna Wiklak Kapałów 47, 26-230 Radoszyce e-mail: masarnia.wiklak@interia.pl Zdzisław Wiklak tel. 609 928 039 |
Wędliny
|
17 |
Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie 26-008 Górno, ul. Górki 29 e-mal:damianmatuszewski@gmail.com Tadeusz Matuszewski, tel. 507- 708-616 Damian Matuszewski, tel. 724-272-298 |
Tradycyjne wyroby wędliniarskie, produkty i przetwory z wieprzowiny |
18 |
Gospodarstwo Pasieczne „Miód Sandomierski” Łążek 69, 27-670 Łążek Mateusz Zygmunt Tel. 509 275 287 e-mail: pasieka.mzygmunt@interia.pl
|
Miody i produkty pszczele, świece z wosku pszczelego |
19 |
Miodosytnia Vilkus Marcin Wilkusz Wodacz 39, 28-330 Wodzisław Tel. 668 151 077 e-mail: marcin.wilkusz@vilkus.pl |
Miody pitne |
20 |
Browar AURORE STRAPART 28-200 Staszów, ul. Zamkowa 3, Kurozwęki, Tel. 15/866-74-09 e-mail:browarpopiel@gmail.com Andrew Popiel, tel. 510-044-428 |
Piwo kraftowe, ser z dodatkiem piwa, konfitura z piwem, gadżety piwne |
21 |
MARIX Suchoń Piotr 30-305 Kraków, ul. Pułaskiego 3/3 e-mail: stawy2a@gmail.com tel. 600-425-106 |
Ryby, przetwory rybne |
22 |
Ewelina, Marek Pielaszkiewicz Baćkowice 602-709-745 |
Dżemy, soki, musy, liofizaty z jagody kamczackiej |
23 |
Cukiernia Słodkie Klimaty ul. Uchnasta 5, 28-100 Busko-Zdrój Tel.577-808-368 e-mail: slodkieklimaty.busko@gmail.com |
Wypieki cukiernicze |
24 |
Winnica Złota Wieś Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak, ul. Łąkowa 21, 28-425 Złota e-mail: ewelina.ptak1985@gmail.com e-mail: kontakt@winnicazlotawies.pl http://www.winnicazlotawies.pl/ tel. 502 225 392, tel. 504-086-713
|
-białe wino gronowe wytrawne -czerwone wino gronowe wytrawne |
25 |
Zakład Gastronomiczny CAFETIN Cezary Grenda UL. Harcerska 2, 26-130 Suchedniów e-mail: biuro@cafetin.pl www.cytrynowkaswietokrzyska.pl
Tel.695-590-090 |
Cytrynówka Świętokrzyska Naturalne lemoniady z cytryn i arbuza Specjalne pierogi Zestawy prezentowe |
26 |
„Miody Napękowskie” Pasieka Rodzinna Gospodarstwo Rolne Marta Bęben e-mail:miodynapekowskie@gmail.com tel. 663-186-373 Irek Bęben tel. 607- 586- 804 Marta Bęben
|
Miody Napękowskie |
27 |
Olejarnia Zagłoby Mikułowice 336 28-100 Busko Zdrój Mariusz Roszkowski Tel.791-632-390 e-mail:olejarniazagloby@gmail.com
|
Oleje Naturalne tłoczone na zimno |
28 |
BDG Izba Sp. z.o.o. sklep „Silni z natury” tel.601-348-734 e-mail: biuro@bdgizba.pl
|
Różne produkty: piwa, nalewki, wina, napoje, sery, słodycze, sosy wytrawne, konfitury, dżemy, makarony |
29 |
Gospodarstwo ekologiczne u Machockich Cisów 80, 26-021 Daleszyce e-mail: agatamachocka@o2.pl tel.666-118-777 |
Owoce i warzywa ekologiczne, Przetwory ekologiczne |
30 |
Stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy” Obrazów 121, 27-641 Obrazów Tel. 606-464-932 e-mail:ssj@op.pl |
Jabłka sandomierskie, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne |
31 |
„Megawita” Maciej Małkiewicz Drygulec 3, 27-532 Wojciechowice e-mail: megawita@wp.pl tel. 15/831-11-37 tel. 797-727 744
|
Kiszonki, kwaszonki |
32 |
Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak 28-350 Słupia Jędrzejowska, Nowa Wieś 28 e-mail: staropolskagarmazeria@op.pl |
Wyroby wędliniarskie, garmażerka |
33 |
Winnica Szczaworyż Mariusz Fodymski Tel. 604-465-022 |
Wina białe, różowe, czerwone |
34 |
Magdalena i Dawid Smak „Kozi Smak” ze Złotej Ul. Wiśniowa 11A, 28-425 Złota Tel. 600-642-348
|
Sery miękkie i twarde z koziego mleka, jogurty, twarogi i sery sałatkowe |
35 |
Pasieka Rodzinna Stępień Piotr Stępień Bidziny Tel.691-278-536 |
Miody tradycyjne, miody kremowane z naturalnymi dodatkami, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis |
36 |
Szlachetne Świętokrzyskie Sp.z.o.o. Food Truck Zamkowa 3, Kurozwęki, 28-200 Staszów info@purplevalley.pl; baxter.a@op.pl |
Przetwory warzywno-owocowe, burgery z bizona, piwo kraftowe Popiel, śliwka Szydłowianka, śliwka Szydłowska, lody Szydłowskie, wino Willa Sichów, kawa, gofry. |
Województwo Łódzkie
|
||
37 |
Klimeko Sp. z. o.o. Sp. K Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola e-mail:magazyn@klimeko.pl Marcin Śliwiński tel. 603-345-016 |
Tradycyjne i ekologiczne wyroby mleczne |
38 |
PIWOMAR - BROWAR KOREB Marek Kaczorowski ul. Żeromskiego 72 98-100 Łask tel. 43 675-21-82 e-mail: biuro.koreb@gmail.com
|
Piwa rzemieślnicze, tradycyjne, podpiwek, kwas chlebowy |
Województwo Małopolskie
|
||
39 |
Piskorek Dystrybucja Sp. z.o.o. sp. k. 32-650 Kęty ul. Tadeusza Kościuszki 15 e-mail: zur@piskorek.com
|
Żur na zakwasie od Piskorka BIO Barszcz biały na zakwasie od Piskorka Sok z kiszonej kapusty BIO Chrzan naturalny Barszcz czerwony kiszony Beglutenowe bułki wieloziarniste Bezglutenowy chleb wieloziarnisty Bezglutenowy czleb pestki dyni Zupa na ciepło żur lub barszcz biały
|
40 |
Bacówka Czorsztyn-Hala Majerz Wojtek Komperda Ratułów 210c, 34-407 Ciche Tel.735-241-36-09 |
Oscypki, gołki, redykołki, bunc, bryndza, korbacze |
Województwo Lubelskie
|
||
41 |
Spółdzielnia Pszczelarska Apis w Lublinie, Ul. Diamentowa 23, 20-471 Lublin e-mail: sklep@apis.pl |
Miody pitne |
Województwo Zachodniopomorskie
|
||
42 |
Gospodarstwo Ekologiczne SEDINA Bożena Ryszard Jaszczowscy Ul. Kolejowa 20, 73-115 Dolice Ryszard Jaszczowski tel. 608 288 354 e-mail:brjaszczowscy@poczta.onet.pl |
Przetwory z róży: konfitury z płatków róży ( surowa szczecińska, klasztorna, oraz całe płatki róży), *z owoców róży - Konfitura szczecińska z owoców róży) Przetwory z pomidorów: ( Konfitura z czerwonych pomidorów z rumem, Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów). Przetwory z dyni- dżemy, musy, konfitury, marynaty, kiszonki Pozostałe- Soki, syropy, musztardy, octy |
43 |
Gospodarstwo Pasieczne "Cuda z Ula" Tomasz Sadowski Szczecin ul. 9 mają 80/1 70-136 Szczecin tel. 503 054 012 |
Miody i produkty pszczele |
Pokazy kulinarne
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
Gotowanie i pokazy kulinarne przez trzy dni w plenerze to priorytetowa część programu „Polskich Kulinariów” Busko-Zdrój 2022.
Smakowite, kulinarne niespodzianki powstałe na bazie produktów lokalnych i tradycyjnych przygotowali dla naszych uczestników festiwalu – miłośników dobrego jedzenie i poszukiwaczy nowych smaków, reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
(Ekipa kucharska: Mirosław Reszczyk, Tomasz Gawarzyński; Juniorzy: Weronika Gurynow, Mateusz Galbarczyk, Michał Filipczuk), w asyście opiekunów i uczniów szkół gastronomicznych z woj. świętokrzyskiego:
*Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Chrobrzu (opiekunowie: Anita Bogdan Patrycja Masiuda, uczniowie: Aleksandra Baran, Katarzyna Liberek, Sylwia Strasz, Gabriela Woźniak, Kacper Pietrzykowski);
*Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu (opiekunowie: Edyta Młodochowska, Danuta Zajder, uczniowie: Martyna Macioszek, Wiktoria Proszałek, Łukasz Jędrzejowski, Kamil Pietraszewski, Bartek Osuch.
*Zakład Doskonalenia Zawodowego w Busku –Zdroju (opiekun: Barbara Cieplińska, uczniowie: Julia Paw, Aleksandra Wiśniewska)
Serdeczne podziękowania za zaangażowanie i otwartość na współpracę kierujemy dla Ekipy Kucharskiej reprezentującej Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Dyrekcji w/w szkół gastronomicznych, opiekunów i uczniów uczestniczących w przygotowaniach pokazów kulinarnych podczas tegorocznej edycji "Polskie Kulinaria" Busko-Zdrój 2022.
- Warsztaty ekologiczne – moda ekologiczna. Ekologiczny Pokaz Mody –recykling inaczej w Busku –Zdroju zaaranżowany przez Jolantę Gach i Agnieszkę Drożdżal-Lipiec.
- Warsztaty wikliniarskie „Wiklinowe ukwiecanie łąki” przez Beatę Borek.
- Strefa turystyczna – Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa
Świętokrzyskiego, Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”.
- Atrakcje dla rodzin z dziećmi- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
- Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany”.
- „6 STOŁÓW”- Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją trunków i potraw regionalnych.
PS Słowa uznania dla Eweliny Ptak, która potrafiła "spiąć" wymagania restauratorów i rzemieślników, by skrupulatnie i dokładnie opracować nowatorską propozycję "Szlaku 6 stołów", jako jedną z atrakcji tegorocznych "Polskich Kulinariów".
Podziękowania kierujemy dla wszystkich, którzy zagospodarowali i ożywili przestrzeń wokół Tężni a także restauratorów z Buska-Zdrój i producentów produktów lokalnych i tradycyjnych z PIPRiLOŚ, którzy włączyli się w przygotowanie nowej konwencji pn. "6 Stołów".
Kącik dziecięcy
Tężnia
* Warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu”
* Zabawy kulinarne dla najmłodszych „Zdrowie na straganie”.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu,
(opiekunowie: Anita Bogdan, Patrycja Masiuda; uczniowie: Aleksandra Baran, Katarzyna Liberek, Sylwia Strasz, Gabriela Woźniak, Kacper Pietrzykowski);
* Zabawy kulinarne dla najmłodszych „Jem kolorowo- Jem zdrowo”.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Sandomierzu
(opiekunowie: Edyta Młodochowska, Danuta Zajder; uczniowie: Martyna Macioszek, Wiktoria Proszałek, Łukasz Jędrzejowski, Kamil Pietraszewski, Bartek Osuch.
Ciepłe słowa podziękowania za zaangażowanie i otwartość na współpracę kierujemy dla: Dyrekcji w/w szkół, opiekunów i uczniów uczestniczących w przygotowaniach warsztatów i zabaw kulinarnych podczas tegorocznej edycji "Polskie Kulinaria" Busko-Zdrój 2022 oraz Jolanty Grabiec z firmy CARVING ART.
Koncerty
Park Zdrojowy
Podczas trzydniowego wydarzenia wystąpili:
Duet Michał i Błażej Skuza
Duo Instrumentalne skrzypce i fortepian Julia i Paweł Korea
Artist of Ukraine: Mykola Svydyuk, Valery Twin, Sasha Nevzhe
Zespół HAND
Kwintet Jerzego Cygana
Andrzej Rosiewicz
Tancerze – Busko. TANIEC - Studio Tańca M I M E S I S/fot. Agata Żmuda-Dąbroś/
Perfekta Dance
Wokalistki z krakowskich scen muzycznych (hity lat 60 i 70)
Podziękowania kierujemy dla:
* artystów, których niezwykłe koncerty i występy uświetniły festiwal "Polskie Kulinaria" i dały gościom możliwość przeżyć wspaniałych chwil z muzyką,
* darczyńców, którzy materialnie, rzeczowo lub organizacyjnie wsparli to duże muzyczne przedsięwzięcie: Busko-Zdrój Gmina Uzdrowiskowa, Buskie Samorządowe Centrum Kultury, Tężnia Busko, Lokalna Organizacja Turystyczna "Moc Ponidzia" w Busku -Zdroju, Buska Lokalna Grupa Działania "Słoneczny Lider".
*Ani Stępień za pełen profesjonalizm i pozytywną charyzmę przy prowadzeniu konferansjerki.