Atrakcje 2024
IV edycja Festiwalu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024” zaplanowana w tym roku na 7 i 8 września zapowiada się naprawdę smakowicie!
Jarmark Norbertański, pokazy kulinarne, warsztaty i występy artystyczne to tylko niektóre z zaplanowanych atrakcji. Uczestnicy festiwalu poznają również smak potraw z regionalnych produktów. Będzie pysznie, a przede wszystkim – zdrowo!
Na festiwalowych gości czekają w tym roku: Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa, Pensjonat Zamek Dersława, Restauracja Gromada, Lawendowy Zdrój, Pierogarnia Monilla, Restauracja Hotelu Polonia. Restauratorzy przygotowali sześć kulinarnych niespodzianek dostępnych w lokalach tylko podczas festiwalu. Wszystkie dania powstaną na bazie regionalnych i ekologicznych produktów z województwa świętokrzyskiego i innych regionów Polski.
- Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa(Aleja Adama Mickiewicza 22) zaprasza na sernik na zimno z sera koziego (Gospodarstwo „Kozi Smak”) i Cytrynówkę Świętokrzyską (50 ml).
https://www.facebook.com/CynamonowaRestauracja - Pensjonat Zamek Dersława (Aleja Adama Mickiewicza 18) poleca rycerski tatar wołowy na bazie polędwicy z Masarni pod Lasem (Kapałów) z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby (Mikułowice). Do tego piwo regionalne z Browaru Popiel (Kurozwęki).
http://www.derslaw.busko.com.pl/, https://www.facebook.com/PensjonatZamekDerslawa/ - Restauracja Gromada(ul. Ludwika Waryńskiego 10) przygotowała pełne menu obiadowe. Na początek zupa – kwaśnica z sandomierskiej kapusty kiszonej od „Megawita”. Drugie danie to żeberko w sosie musztardowo-miodowym (miód z Gospodarstwa Pasiecznego „Miód Sandomierski”) z ziemniakami puree i kapustą czerwoną. Na deser – placuszki sernikowe z sera twarogowego z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.
https://www.facebook.com/RestauracjaGromadaBusko - Lawendowy Zdrój(ul. Korczyńska 25, Busko-Zdrój – Zbludowice) zaprezentuje aż piętnaście różnych potraw z wykorzystaniem szydłowskich śliwek. Na przystawkę pasta z fasoli (Korczyn) z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami, kiszone ogórki (Koszyce), chleb bezglutenowy gryczany i na zakwasie oraz chleby pieczone w Lawendowym Zdroju z mąk ekologicznych. Jako danie główne pierś kurczaka (Limeko, woj. podkarpackie) duszona z suszonymi śliwkami, migdałami, cynamonem, goździkami i marchewka z tymiankiem, miodem (Miód Napękowski) i nutką cytryny. Na deser sernik czekoladowo-śliwkowy z polewą czekoladową (twaróg z Pierzchnicy, kakao Alce Nero) i płatkami bławatków (Dary Natury z woj. podlaskiego). Oprócz tego regionalne piwa: „Ponidzie” i „Szydło”.
https://www.lawendowyzdroj.pl/zdrowa-kuchnia-dietoterapia , https://www.facebook.com/lawendowyzdroj - Pierogarnia Monilla(ul. Stefana Batorego 26) poleca lepione na miejscu pierogi wytrawne (m.in.: z mięsem, z mięsem i kapustą, z pieczarkami i serem żółtym, z kaszanką i cebulą, z białą kiełbasą i chrzanem, ukraińskie, ze szpinakiem i serem żółtym, okraszone lub z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby) lub na słodko (ze śmietaną i sosem owocowym, np. z malinami, truskawkami, serem lub śliwką).
https://www.facebook.com/profile.php?id=61550013247944 - Restauracja Hotelu Polonia ( Słoneczna 3) przygotowała dwie propozycje obiadowe. Pierwsza to krem z ziemniaka z ogniska, panierowany kartacz z wędzoną słoniną i oliwą truflową oraz mus z palonego ziemniaka. Druga propozycja zawiera udko z kaczki confit, kopytka alla aglio e olio, smażone brzoskwinie z majerankiem i demi glace brzoskwiniowy.
https://www.hotelpoloniapark.pl/restauracja-polonia-kuchnia-regionalna-restauracja-busko-zdroj/restauracja-polonia-busko-zdroj-imprezy-okolicznosciowe-przyjecia
Pytajcie o festiwalowe dania!
Do zobaczenia i smacznego!
Jarmark Norbertañski 2024
Jarmark norbertański – producenci produktów regionalnych i tradycyjnych.
Wystawcy Jarmarku Norbertańskiego 7-8.09.2024r.
„Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024”
Nr domku |
Nazwa wystawcy
|
Asortyment |
1 |
Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie 26-008 Górno, ul. Górki 29 Tadeusz Matuszewski, tel. 507- 708-616 Damian Matuszewski, tel. 724-272-298 Świętokrzyskie |
Tradycyjne wyroby wędliniarskie, produkty i przetwory z wieprzowiny
|
2 |
MARIX Suchoń Piotr 30-305 Kraków, ul. Pułaskiego 3/3 tel. 600-425-106 Świętokrzyskie |
Ryby, przetwory rybne |
3 |
Klimeko Sp. z. o.o. Sp. K Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola
Marcin Śliwiński tel. 603-345-016 Łódzkie |
Tradycyjne i ekologiczne wyroby mleczne |
4 |
Gospodarstwo Pasieczne "Cuda z Ula" Tomasz Sadowski Szczecin ul. 9 mają 80/1 70-136 Szczecin tel. 503 054 012 |
Miody i produkty pszczele
|
5 |
Purple Valley Sp. z.o.o. 28-225 Szydłów, ul. Rynek 21, Tel. 797-355-094
Świętokrzyskie |
-Śliwka szydłowska suszona, Szydłowianka śliwka w czekoladzie, Krówki, Powidła i konfitury, Keczup szydłowski, Ocet śliwkowy, przetwory ze śliwek Nalewki, Śliwka w kawie, herbaty Chutneye, Zestawy prezentowe - cytrynówka świętokrzyska |
6 |
Produkcja serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic” 27-532 Wojciechowice, Drygulec 3, Tel. 781-555-536 Świętokrzyskie |
Producent: -Sery Sandomierskie Podpuszczkowe Długodojrzewające
|
7 |
Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c 08-110 Siedlce Ul. Piłsudskiego 12 tel.739-244-868 Małopolskie |
Pieczywo tradycyjne na zakwasie, żytnie razowe, żytnio-pszenne, bułki pszenne, mieszane, drożdżówki, kwas chlebowy. |
8 |
Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak 28-350 Słupia Jędrzejowska, Nowa Wieś 28 Świętokrzyskie |
Wyroby wędliniarskie, garmażerka
|
9 |
Winnica Złota Wieś Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak, ul. Łąkowa 21, 28-425 Złota ewelina.ptak1985@gmail.com http://www.winnicazlotawies.pl/ tel. 502 225 392, tel. 504-086-713
Magdalena i Dawid Smak „Kozi Smak” ze Złotej Ul. Wiśniowa 11A, 28-425 Złota Tel. 600-642-348 Świętokrzyskie |
Wina gronowe -białe wino gronowe wytrawne -czerwone wino gronowe wytrawne
Sery miękkie i twarde z koziego mleka, jogurty, twarogi i sery sałatkowe |
10 |
Spółdzielnia Pszczelarska Apis w Lublinie, ul. Diamentowa 23, 20-471 Lublin e-mail: sklep@apis.pl Lubelskie |
Miody pitne |
11 |
Olejarnia Zagłoby Mikułowice 336 28-100 Busko Zdrój Mariusz Roszkowski Tel.791-632-390 Świętokrzyskie |
Oleje Naturalne tłoczone na zimno |
12 |
Gospodarstwo Pasieczne „Miód Sandomierski” Łążek 69, 27-670 Łążek Mateusz Zygmunt Tel. 509 275 287 Świętokrzyskie |
Miody i produkty pszczele, świece z wosku pszczelego |
13 |
Bacówka Czorsztyn-Hala Majerz Wojtek Komperda Ratułów 210c, 34-407 Ciche Tel.735-241-36-09 Małopolskie |
Oscypki, gołki, redykołki, bunc, bryndza, korbacze |
14 |
Miodosytnia Vilkus Marcin Wilkusz Wodacz 39, 28-330 Wodzisław Tel. 668 151 077 Świętokrzyskie |
Miody pitne |
15 |
Ewelina, Marek Pielaszkiewicz Baćkowice tel. 602-709-745 Świętokrzyskie |
Dżemy, soki, musy, liofizaty z jagody kamczackiej |
16 |
Pasieka Rodzinna Stępień Piotr Stępień, Bidziny Tel.691-278-536 pasiekarodzinnastepien@gmail.com Świętokrzyskie |
Miody tradycyjne, miody kremowane z naturalnymi dodatkami, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis |
17 |
Gospodarstwo Ekologiczne SEDINA Bożena Ryszard Jaszczowscy ul. Kolejowa 20, 73-115 Dolice Ryszard Jaszczowski tel. 608 288 354 e-mail:brjaszczowscy@poczta.onet.pl Zachodniopomorskie |
Chleby, produkty mączne. Przetwory z róży: konfitury z płatków róży ( surowa szczecińska, klasztorna, oraz całe płatki róży), z owoców róży - Konfitura szczecińska z owoców róży) Przetwory z pomidorów: ( Konfitura z czerwonych pomidorów z rumem, Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów). Przetwory z dyni- dżemy, musy, konfitury, marynaty, kiszonki Pozostałe- Soki, syropy, musztardy, octy
|
18 |
Piwomar Browar Koreb Marek Kaczorowski Ul. Żeromskiego 72, 98-100 Łask Te. 509-730-732; 43 6752 182 Łódzkie |
Piwo rzemieślnicze wpisane na LPT, Piwo Miodowe, Ciemne, Korzenne, Niefiltrowane, Lager, Pszeniczne, Dyniowe, Kwasy Chlebowe, Podpiwki, |
19 |
Wojciech Lipka Agro-Apis 27-552 Baćkowice nr 78A Tel. 697-406-930 NIP: 8631569713 Świętokrzyskie
|
Mąki, miody, oleje tłoczone na zimno
|
20 |
Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A. 28-100 Busko-Zdrój, ul. Gen. F. Rzewuskiego 1 e-mail;buskowianka@ubz.pl tel. 41/370 38 15 Świętokrzyskie |
Naturalna Woda Mineralna Buskowianka Zdrój, „Słoneczne Kosmetyki” Ceramika „Uzdrowiskowa”
Tylko sobota |
21 |
„Miody Napękowskie” Pasieka Rodzinna Gospodarstwo Rolne Marta Bęben tel. 663-186-373 Irek Bęben tel. 607- 586- 804 Marta Bęben Świętokrzyskie |
Miody Napękowskie |
22 |
Stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy” Obrazów 121, 27-641 Obrazów Tel. 606-464-932 Świętokrzyskie |
Jabłka sandomierskie, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne
|
23 |
Winnica Fodymskich Szczaworyż 89, 28-100 Busko-Zdrój Tel. 604-465-022 Świętokrzyskie |
Wina białe, różowe, czerwone
|
24 |
BDG Izba Sp. z.o.o. sklep „Silni z natury” tel.601-348-734 Świętokrzyskie |
Paczki prezentowe z produktami lokalnymi i tradycyjnymi
|
Pokazy kulinarne
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
2 września 2023r./sobota
12.00:12.40 Pokaz kulinarny - Bristol Busko ART & Medical SPA,
Szef Kuchni Grzegorz Struski.
13.20:14.00 Pokaz kulinarny – Hotel Słoneczny Zdrój Busko-Zdrój Medical Spa & Wellness,
Szef Kuchni Hubert Haczyk.
15.20:16.00 Pokaz kulinarny - Hotel Polonia Park Medical Center & Spa Busko-Zdrój,
Szef Kuchni Hubert Misterkiewicz.
16.20:17.00 Pokaz kulinarny - Restauracja Autorska, Terma Słowacki Resort Medical SPA,
Szef Kuchni Ryszard Białek.
3 września 2023r./niedziela
11.00:11.40 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk
13.20:14.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk
15.20:16.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk
16.20:17.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk