Atrakcje 2024

Image
IV edycja Festiwalu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024”
7–8 września, Busko-Zdrój
Organizatorzy: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

 

IV edycja Festiwalu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024” zaplanowana w tym roku na 7 i 8 września zapowiada się naprawdę smakowicie!

Jarmark Norbertański, pokazy kulinarne, warsztaty i występy artystyczne to tylko niektóre z zaplanowanych atrakcji. Uczestnicy festiwalu poznają również smak potraw z regionalnych produktów. Będzie pysznie, a przede wszystkim – zdrowo!

Na festiwalowych gości czekają w tym roku: Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa, Pensjonat Zamek Dersława, Restauracja Gromada, Lawendowy Zdrój, Pierogarnia Monilla, Restauracja Hotelu Polonia. Restauratorzy przygotowali sześć kulinarnych niespodzianek dostępnych w lokalach tylko podczas festiwalu. Wszystkie dania powstaną na bazie regionalnych i ekologicznych produktów z województwa świętokrzyskiego i innych regionów Polski.

  • Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa(Aleja Adama Mickiewicza 22) zaprasza na sernik na zimno z sera koziego (Gospodarstwo „Kozi Smak”) i Cytrynówkę Świętokrzyską (50 ml).
    https://www.facebook.com/CynamonowaRestauracja
  • Pensjonat Zamek Dersława (Aleja Adama Mickiewicza 18) poleca rycerski tatar wołowy na bazie polędwicy z Masarni pod Lasem (Kapałów) z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby (Mikułowice). Do tego piwo regionalne z Browaru Popiel (Kurozwęki).
    http://www.derslaw.busko.com.pl/, https://www.facebook.com/PensjonatZamekDerslawa/ 
  • Restauracja Gromada(ul. Ludwika Waryńskiego 10) przygotowała pełne menu obiadowe. Na początek zupa – kwaśnica z sandomierskiej kapusty kiszonej od „Megawita”. Drugie danie to żeberko w sosie musztardowo-miodowym (miód z Gospodarstwa Pasiecznego „Miód Sandomierski”) z ziemniakami puree i kapustą czerwoną. Na deser – placuszki sernikowe z sera twarogowego z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.
    https://www.facebook.com/RestauracjaGromadaBusko 
  • Lawendowy Zdrój(ul. Korczyńska 25, Busko-Zdrój – Zbludowice) zaprezentuje aż piętnaście różnych potraw z wykorzystaniem szydłowskich śliwek. Na przystawkę pasta z fasoli (Korczyn) z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami, kiszone ogórki (Koszyce), chleb bezglutenowy gryczany i na zakwasie oraz chleby pieczone w Lawendowym Zdroju z mąk ekologicznych. Jako danie główne pierś kurczaka (Limeko, woj. podkarpackie) duszona z suszonymi śliwkami, migdałami, cynamonem, goździkami i marchewka z tymiankiem, miodem (Miód Napękowski) i nutką cytryny. Na deser sernik czekoladowo-śliwkowy z polewą czekoladową (twaróg z Pierzchnicy, kakao Alce Nero) i płatkami bławatków (Dary Natury z woj. podlaskiego). Oprócz tego regionalne piwa: „Ponidzie” i „Szydło”.
    https://www.lawendowyzdroj.pl/zdrowa-kuchnia-dietoterapia , https://www.facebook.com/lawendowyzdroj 
  • Pierogarnia Monilla(ul. Stefana Batorego 26) poleca lepione na miejscu pierogi wytrawne (m.in.: z mięsem, z mięsem i kapustą, z pieczarkami i serem żółtym, z kaszanką i cebulą, z białą kiełbasą i chrzanem, ukraińskie, ze szpinakiem i serem żółtym, okraszone lub z dodatkiem oleju z Olejarni Zagłoby) lub na słodko (ze śmietaną i sosem owocowym, np. z malinami, truskawkami, serem lub śliwką).
    https://www.facebook.com/profile.php?id=61550013247944 
  • Restauracja Hotelu Polonia ( Słoneczna 3) przygotowała dwie propozycje obiadowe. Pierwsza to krem z ziemniaka z ogniska, panierowany kartacz z wędzoną słoniną i oliwą truflową oraz mus z palonego ziemniaka. Druga propozycja zawiera udko z kaczki confit, kopytka alla aglio e olio, smażone brzoskwinie z majerankiem i demi glace brzoskwiniowy.
    https://www.hotelpoloniapark.pl/restauracja-polonia-kuchnia-regionalna-restauracja-busko-zdroj/restauracja-polonia-busko-zdroj-imprezy-okolicznosciowe-przyjecia

 

Pytajcie o festiwalowe dania!

Do zobaczenia i smacznego!

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Jarmark Norbertañski

Jarmark Norbertañski 2024

Jarmark norbertański – producenci produktów regionalnych i tradycyjnych.

Wystawcy Jarmarku  Norbertańskiego  7-8.09.2024r.

„Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024”

 

Nr domku

Nazwa wystawcy

 

Asortyment

1

Tadeusz Matuszewski  Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie

26-008 Górno, ul. Górki 29

damianmatuszewski@gmail.com

Tadeusz Matuszewski,

tel.  507- 708-616

Damian Matuszewski,   

tel. 724-272-298

Świętokrzyskie



Tradycyjne wyroby wędliniarskie, produkty i przetwory z wieprzowiny

 

 

2

MARIX Suchoń Piotr

30-305 Kraków, ul. Pułaskiego 3/3

stawy2a@gmail.com

tel. 600-425-106

Świętokrzyskie

 


Ryby, przetwory rybne

3

Klimeko Sp. z. o.o. Sp. K

Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola

magazyn@klimeko.pl

 

Marcin Śliwiński tel. 603-345-016

Łódzkie



Tradycyjne i ekologiczne wyroby mleczne

4

Gospodarstwo Pasieczne "Cuda z Ula" Tomasz Sadowski Szczecin

ul. 9 mają 80/1 70-136 Szczecin

sadowskitomasz@poczta.fm

tel. 503 054 012



Miody i produkty pszczele

 

5

Purple Valley Sp. z.o.o.

28-225 Szydłów, ul. Rynek 21,

Tel. 797-355-094

info@purplevalley.pl 

baxter.a@op.pl

 

www.stolicasliwki.pl

Świętokrzyskie

-Śliwka szydłowska suszona, Szydłowianka śliwka w czekoladzie, Krówki, Powidła i konfitury, Keczup szydłowski, Ocet śliwkowy, przetwory ze śliwek

Nalewki, Śliwka w kawie, herbaty Chutneye,

Zestawy prezentowe

- cytrynówka świętokrzyska

6

Produkcja serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic”

27-532 Wojciechowice, Drygulec 3,

Tel. 781-555-536

serydziedzic@o2.pl

www.sery-sandomierskie.pl

Świętokrzyskie



Producent:

-Sery Sandomierskie Podpuszczkowe Długodojrzewające

 

 

7

Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c

08-110 Siedlce

Ul. Piłsudskiego 12

piekarnia@ratuszowasiedlce.pl

tel.739-244-868

Małopolskie



Pieczywo tradycyjne na zakwasie, żytnie razowe, żytnio-pszenne, bułki pszenne, mieszane, drożdżówki, kwas chlebowy.

8

Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak

28-350 Słupia Jędrzejowska,

Nowa Wieś 28

staropolskagarmazeria@op.pl

Świętokrzyskie



Wyroby wędliniarskie, garmażerka

 

9

Winnica Złota Wieś Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak,

ul. Łąkowa 21, 28-425 Złota ewelina.ptak1985@gmail.com

kontakt@winnicazlotawies.pl

http://www.winnicazlotawies.pl/

tel. 502 225 392, tel. 504-086-713

 

Magdalena i Dawid  Smak

„Kozi Smak” ze Złotej

Ul. Wiśniowa 11A, 28-425 Złota

Tel. 600-642-348

dawidsmak@gmail.com

Świętokrzyskie



Wina gronowe

-białe wino gronowe wytrawne

-czerwone wino gronowe wytrawne

 

 

 

 

 

 

Sery miękkie i twarde z koziego mleka, jogurty, twarogi i sery sałatkowe

10

Spółdzielnia Pszczelarska Apis

w Lublinie, ul. Diamentowa 23,

20-471 Lublin

e-mail: sklep@apis.pl

Lubelskie



Miody pitne

11

Olejarnia Zagłoby

Mikułowice 336

28-100 Busko Zdrój

Mariusz Roszkowski

Tel.791-632-390

olejarniazagloby@gmail.com

Świętokrzyskie



Oleje Naturalne tłoczone na zimno

12

Gospodarstwo Pasieczne „Miód Sandomierski”

Łążek 69, 27-670 Łążek

Mateusz Zygmunt

Tel. 509 275 287

pasieka.mzygmunt@interia.pl

Świętokrzyskie



Miody i produkty pszczele, świece z wosku pszczelego

13

Bacówka Czorsztyn-Hala Majerz Wojtek Komperda

Ratułów 210c, 34-407 Ciche

Tel.735-241-36-09

wojciechkomperda@op.pl

Małopolskie



Oscypki, gołki, redykołki, bunc, bryndza, korbacze

14

Miodosytnia Vilkus  Marcin Wilkusz

Wodacz 39, 28-330 Wodzisław

Tel. 668 151 077

marcin.wilkusz@vilkus.pl

Świętokrzyskie



Miody pitne

15

Ewelina, Marek Pielaszkiewicz

Baćkowice

jagodowepolegs@wp.pl

tel. 602-709-745

Świętokrzyskie



Dżemy, soki, musy, liofizaty z jagody kamczackiej

16

Pasieka Rodzinna Stępień

Piotr Stępień, Bidziny

Tel.691-278-536

pasiekarodzinnastepien@gmail.com

Świętokrzyskie



Miody tradycyjne, miody kremowane z naturalnymi dodatkami, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis

17

Gospodarstwo Ekologiczne SEDINA

Bożena Ryszard Jaszczowscy

ul. Kolejowa 20, 73-115 Dolice

Ryszard Jaszczowski tel. 608 288 354

e-mail:brjaszczowscy@poczta.onet.pl

Zachodniopomorskie

Chleby, produkty mączne.

Przetwory z róży: konfitury z płatków róży ( surowa szczecińska, klasztorna, oraz całe płatki róży),

z owoców róży - Konfitura szczecińska z owoców róży)

Przetwory z pomidorów: ( Konfitura z czerwonych pomidorów z rumem, Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów).

Przetwory z dyni- dżemy, musy, konfitury, marynaty, kiszonki

Pozostałe- Soki, syropy, musztardy, octy

 

18

Piwomar Browar Koreb

Marek Kaczorowski

Ul. Żeromskiego 72, 98-100 Łask

Te. 509-730-732; 43 6752 182

biuro.koreb@gmail.com

Łódzkie



Piwo rzemieślnicze wpisane na LPT, Piwo Miodowe, Ciemne, Korzenne, Niefiltrowane, Lager, Pszeniczne, Dyniowe, Kwasy Chlebowe, Podpiwki,

19

Wojciech Lipka Agro-Apis

27-552 Baćkowice nr 78A

kontakt@agro-apis.pl

Tel. 697-406-930

NIP: 8631569713

Świętokrzyskie

 

 

Mąki, miody, oleje tłoczone na zimno

 

20

Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A.

28-100 Busko-Zdrój, ul. Gen. F. Rzewuskiego 1  

e-mail;buskowianka@ubz.pl

tel. 41/370 38 15

www.buskowianka.com

www.uzdrowiskobusko.pl

Świętokrzyskie



Naturalna Woda Mineralna Buskowianka Zdrój,

„Słoneczne Kosmetyki”

Ceramika „Uzdrowiskowa”

 

Tylko sobota

21

„Miody Napękowskie” Pasieka Rodzinna Gospodarstwo Rolne Marta Bęben

miodynapekowskie@gmail.com

tel. 663-186-373 Irek Bęben

tel. 607- 586- 804 Marta Bęben

www.sklep.miodynapekowskie.pl

Świętokrzyskie




Miody Napękowskie

22

Stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy”

Obrazów 121, 27-641 Obrazów

Tel. 606-464-932

ssj@op.pl

www.szlakjablkowy.pl

Świętokrzyskie




Jabłka sandomierskie, świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne

 

23

Winnica Fodymskich

Szczaworyż 89, 28-100 Busko-Zdrój

mariuszf76@o2.pl

Tel. 604-465-022

Świętokrzyskie

 

 

Wina białe, różowe, czerwone

 

 

 

24

BDG Izba Sp. z.o.o.

sklep „Silni z natury”

tel.601-348-734

biuro@bdgizba.pl

Świętokrzyskie

Paczki prezentowe z produktami lokalnymi i tradycyjnymi

 

 

 

 

 

 

Pokazy kulinarne

Pokazy kulinarne

Pokazy kulinarne i degustacje

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
KULINARNE SHOW


2 września 2023r./sobota

12.00:12.40 Pokaz kulinarny - Bristol Busko ART & Medical SPA,

Szef Kuchni Grzegorz Struski.

 

13.20:14.00 Pokaz kulinarny – Hotel Słoneczny Zdrój Busko-Zdrój Medical Spa & Wellness, 

Szef Kuchni Hubert Haczyk.

 

15.20:16.00 Pokaz kulinarny - Hotel Polonia Park Medical Center & Spa Busko-Zdrój,

Szef Kuchni Hubert Misterkiewicz.

 

16.20:17.00 Pokaz kulinarny - Restauracja Autorska, Terma Słowacki Resort Medical SPA,

Szef Kuchni Ryszard Białek.

 

3 września 2023r./niedziela

 

11.00:11.40 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego  Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,

Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk

 

13.20:14.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,

Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk

 

15.20:16.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,

Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk

 

16.20:17.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

 

Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchni Mirosław Reszczyk

Image
Pokazy kulinarne

Pokazy kulinarne

Pokazy kulinarne i degustacje

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
PLENEROWE ATRAKCJE PRZY TĘŻNI I INNE TOWARZYSZĄCE POLSKIM KULINARIOM
WARSZTATY, ZABAWY KULINARNE DLA DZIECI
Koncerty

Koncerty

Koncerty muszla – prezentacja regionalnych artystów

Park Zdrojowy

6 Stołów

Zaskmakuj w regionie!
Image

NASZA REPREZENTACJA

MIEJSCA

Organizatorzy

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
Ogólnopolskie stowarzyszenie szefów kuchni i cukierni
Dom kultury Buskie Samorządowe Centrum Kultury
Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju

Partnerzy

Image

Patronat Medialny

Image
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku w Busku – Zdroju.
Polskie kulinaria